game maker
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Home Info Forums Help
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?
+  Forums
|-+  Werken met Game Maker
| |-+  Tutorials en Uitbreidingen (Moderator: Maarten Baert)
| | |-+  [Tut] Het maken van een (GameMaker-styled) helpbestand!
Pagina's: [1]
« vorige volgende »
Print
Advertenties

ChrisCompany
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 1412


WWW
« Gepost op: 27 April 2010, 21:50:27 »

Een (GameMaker-styled) helpfile maken!

GM-Versie: n.v.t.
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld
Lengte: gemiddeld tot lang
Vereist:
   - Kennis van BB codes (dat zijn bijv. [ i ] en [ /i ])
   - Enige basiskennis van HTML (is snel te leren)
   - HTML Help Workshop (zit standaard op je computer*)
   - Dit pakketje

*Hoort aanwezig te zijn op je computer onder /Program Files/HTML Help Workshop/hhw.exe
Zo niet: Download het hier.


Opmerking!: Je kunt deze tutorial ook downloaden als document (voor alle versies van Word) en als helpbestand (als voorbeeld wat je er uiteindelijk van kunt maken)!.
Deze worden alleen niet ge-update als ik veranderingen in dit topic aanbreng!


Hoe ben ik op het idee gekomen?
Ik downloadde ExtensionMaker van yoyogames, vooral het geval ik een keer een GEX ging maken, en nam meteen even een kijkje. Meteen staat er dan al dat je een helpfile kan includen. Vaak zie ik als ik een GEX download dat er geen helpfile bijzit terwijl ik juist altijd de helpbestanden van Mark Overmars erg handig vind, vandaar dat ik ging kijken hoe je nou eigenlijk zo'n help bestand maakt.

Inleiding:
Ik heb aardig wat tijd in deze tutorial gestoken, vooral omdat ik het zelf ook erg interessant vond om te leren. Ik snapte het pas voor 15% voordat ik aan deze tut begon en begrijp nu het nu wel bijna helemaal (een kleine 20uurtjes later) en nu snap ik ook nog eens 75% van HTML. Ik hoop dat je hierna ook snapt hoe je help bestanden moet maken en je er natuurlijk heel veel aan hebt. In het voorbeeld gebruik ik de GameMaker style (die ik er als .zip bij heb gezet). Maar ik leg ook uit hoe je jouw eigen style kunt gebruiken.

Indeling
Hier bespreek ik eerst even kort de indeling van deze tutorial:

1 Voor we beginnen
   1.1 Basiskennis
   1.2 Indeling helpbestand
   1.3 Klaar maken om te beginnen
2 HTML bestanden
   2.1 Nieuw HTML bestand
   2.2 Een pagina maken
   2.3 De GameMaker-style toepassen
   2.4 De pagina afmaken
3 Help file uitbreiden
   3.1 Een Index maken
   3.2 Een Table of Contents maken
   3.3 Hyperlinks & afbeeldingen invoegen
4 Compilen
   4.1 Helpbestand project
   4.2 Compile je helpfile
Voor we beginnen
1.1 Basiskennis
Als allereerst is het belangrijk dat je de BB codes kent. Dit omdat HTML veelal op dezelfde manier werkt. BB codes zijn codes die vaak op fora gebruikt worden (ook op dit forum) om bijvoorbeeld afbeeldingen in te voegen of om aan te duiden hoe letters gedrukt moeten worden. Zo heb je voor afbeeldingen [ img ] [ /img] en voor drukletters [ b,i,u,s ] [ /b,i,u,s ]. HTML werkt voor drukletters hetzelfde alleen werkt het met < en > i.p.v. blokhaakjes. Dus voor een schuingedrukte tekst gebruik je <i> en </i>.


1.2 Indeling helpbestand
Voordat we een helpfile gaan maken, is het handig om te weten hoe een helpbestand is opgebouwd! Een helpbestand bestaat uit verschillende onderdelen: Ieder help bestand bestaat uit allemaal HTML pagina's (vandaar de benodigde basiskennis van HTML).

Zo ziet een algemene helpfile eruit:


Uitgebreidere helpbestanden bestaan ook nog uit een Index en een Table of Contents (zoals de GameMaker helpfile). De Indextab bevat links naar alle pagina's die er zijn (er volgt straks een screenshot om het te verduidelijken) en de Table of Contents is het soort van overzicht van alle hoofdstukken en pagina's links van het helpbestand.

 Even een paar screenshots om het te verduidelijken.

Een Table of Contents


Een Index


1.3 Klaarmaken om te beginnen
Voor ik jullie leer hoe je een helpfile maakt, is het natuurlijk van belang dat ik eerst zeg waarmee we de helpfile gaan maken. Dit doen we met HTML Help Workshop, een programma van Mircosoft. Deze staat normaal gesproken onder de locatie '/Program Files/HTML Help Workshop/hhw.exe'. Zo niet kun je deze gewoon gratis downloaden: zie begin. Open nu het programma.

Zoals je kunt zien (zoals we wel gewend zijn van Microsoft bij hun niet zo vaak gebruikte programma's) is de interface bijna antiek, maar hier moet je maar even doorheen kijken. Voor deze tutorial gebruik ik versie: 4.74.8702.0.

Maak nu eerst een map aan voor je project; en indien je van plan bent een wat uitgebreidere helpfile te maken met meerdere pagina's, maak dan ook een submapje 'html files' aan. Als je ook van plan bent afbeeldingen te gebruiken, maak dan ook een mapje 'images' aan in het mapje 'html files'. Dan ben je nu klaar voor het echte werk!
Het maken van HTML Bestanden
2.1 Nieuw HTML bestand
Voor we het helpbestand kunnen gaan maken moeten we eerst alle pagina's (en evt. de index en de table of contents) ervan maken. De HTML bestanden zijn het belangrijkst en die gaan we dan ook als allereerst maken.

We beginnen met het maken van een nieuw HTML bestand. Hiervoor klik je op 'New', waarna je een aantal opties ziet verschijnen.
- Project (die hebben we nodig als we straks de helpfile in zijn geheel gaan maken)
- Text (vrijwel nutteloos)
- HTML File (hebben we nu nodig)
- Table of Contents (heb je nodig voor de uitgebreidere versie straks)
- en Index (ook nodig voor de uitgebreidere versie).

Selecteer 'HTML File' en klik op OK en vul een titel in (deze is nog niet van belang, gezien we dit straks makkelijk kunnen aanpassen). Druk weer op OK en je ziet een HTML bestand verschijnen (met een paar standaard dingen ingevuld, wat je misschien ook gewend bent als je bijv. een C++ bestand maakt).


2.2 Een pagina maken
Nu we dit 'lege' HTML bestand hebben gaan we het aanpassen tot het helemaal naar ons zin is. Ik zal eerst even uitleggen wat er nu instaat, waar het voor dient en wat we ermee gaan doen. Straks geef ik ook nog een kort 'API' overzicht met gangbare functies om te gebruiken.
 
Als eerst zien we een regel met:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML//EN">

Deze is hoofdzakelijk bedoeld om te vertellen wat voor HTML-versie we gebruiken:
- !DOCTYPE ... geeft aan dat we gaan vertellen wat voor bestand het wordt.
- Het gedeelte IETF geeft aan wat voor internet standaard we gebruiken (dit is tegenwoordig W3C en zo gaan wij hem ook gebruiken) en dit geeft weer aan volgens wat voor regels we gaan 'programmeren'.
- DTD HTML geeft aan wat voor HTML-versie we gebruiken (wij gaan 4.01 gebruiken) en het 'EN' gedeelte geeft aan dat we in het Engels aan het programmeren zijn.

We gaan deze een beetje aanpassen en veranderen hem in:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Zoals ik al zei veranderen we IETF in W3C, omdat W3C de nieuwe standaard is. Deze is overigens sinds de komst van 'World Wide Web' overal de standaard. Het 'Transitional' zorgt ervoor dat we nog bepaalde dingen uit oudere HTML versies kunnen gebruiken.

Uitleg van de aanwezige paar tags
Op de volgende regel zie je <HTML> staan en helemaal onderaan de pagina zie je </HTML> staan. Die </> heet een beŽindiging. Met deze <HTML> tag (zoals die dingen tussen < en > heten) geef je gewoon simpel weg aan dat je in HTML aan het schrijven bent.

Daaronder volgt de HEAD-tag. Alles wat in dit HEAD gedeelte staat geeft informatie over het document. Hierin kun je onder anderen meta gegevens (dit zijn gegevens over data dat niet weergegeven wordt, id3-tags zijn daar een goed voorbeeld van) ed. plaatsen.

Hierna zie je nog een stuk met een meta-tag, die dus metagegevens opslaat en de titel. Deze titel is wel belangrijk, maar kan dus altijd nog verandert worden. Ook zie je nog <BODY> staan. Alles wat in deze tag staat vormt de inhoud van het document. Hierin gaan we dus straks al onze informatie schrijven. De tagnamen hoeven trouwens niet perse in hoofdletters.

Terug naar aanpassingen
Om terug te komen op onze pagina.. Het <meta> stuk gaan wij niet gebruiken. Dus dat kun je verwijderen. Je houdt dus alleen het doctype en de tussen html staande tags head met de titel van het document en body.

Druk nu maar eens op 'Display in Browser' (dat is het wereldbolletje met het vergrootglas), sla dus meteen je project ook op (doe dat in het 'html files' mapje) en je ziet verschijnen hoe ons document er nu uitziet. Leeg dus. (Dit knopje kun je overigens altijd indrukken om te kijken hoe het er nu uitziet, handig om te testen!)


2.3 De GameMaker-style toepassen
Indien je geen gamemaker style in je helpbestand wilt kun je verder naar 2.4! Als je dit wel wilt en je hebt dit pakketje nog niet gedownload, download deze dan nu.

Hierin vind je 2 bestanden: "back.gif" en "style.css". Deze twee gaan ervoor zorgen dat ons helpbestand de juiste style krijgt. Plak deze in je 'html files' mapje zodat we deze kunnen toepassen op onze bestanden.

Dit style.css is onze stylesheet. Dat is een bestand die allemaal informatie over bijvoorbeeld welk font er gebruikt wordt en hoe onze titelboxen eruit zien (lichtblauw met een witrandje in ons geval) etc. Om deze style toe te passen op ons html bestand voegen we dit stuk code toe in de head-tag:
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css">

De <link> tag geeft aan dat we een link naar een extern bestand leggen. Href is de reference (de verwijzing) naar het bestand. Rel geeft de relatie aan tussen de bestanden en type geeft het MIME-type aan. Dit laatste is niet nodig om uit te leggen (benieuwd? Google: 'MIME-type + html'-> 1e link).

Gezien ons document nog leeg is kunnen we niet zien of de style al werkt, maar we maken dit eerst af; bij 2.4 gaan we onze pagina pas inrichten. Wat wel zichtbaar resultaat geeft en ook typerend is voor ieder gamemaker helpbestand is de gamemaker achtergrond. Hiervoor hebben we "back.gif". Nu moeten we deze alleen nog toepassen op onze pagina, oftewel onze body. Dit doen we door bij het starten van de body ook een background te definiŽren. We openen onze body dus zo:
<body background="back.gif">

Tot nu toe hebben we dan:
Code:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>

<head>
<title>Test</title>
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>

<body background="back.gif">
</body>

</html>

Druk nu maar eens op 'Display in Browser' en je ziet dat we inderdaad de GM achtergrond hebben.


2.4 De pagina afmaken
Voor we verder gaan zal ik nog wat andere tags uitleggen zodat je die kunt gebruiken bij de opmaak van je pagina. Meeste BB codes die drukletters aangeven zijn gewoon hetzelfde in HTML.

Citaat van: HTML TAGS
Comments maak je zo: <!-- Hier je comment -->
<b> Voor dikgedrukte tekst </b>
<i> Voor schuingedrukte tekst </i>
<center> Voor gecentreerde tekst </center>
<blockquote> Voor een 'quote' vlak </blockquote>
<pre> Formatteert de tekst volgens de style sheet </pre>
<p> Voor paragraven </p>
<h1> Voor Header 1 (kopjes) </h1>
<font size="3"> Voor een font grootte van 3 </font>
<br> ga naar de volgende regel (geen beŽindiging!)

Ga nu je gang en experimenteer wat met deze tags. Gebruik vooral de 'Display in Browser' functie, hiermee kun je zien hoe de functies eruit zien. Meer tags? Google: 'HTML Tags'. Onthoud: alles wat je in je document wilt, plaats je in het <body> gedeelte. In de <head> tag staat alleen informatie over het document. Hieronder zal ik een klein voorbeeldje geven om te laten zien hoe je zo'n pagina kunt indelen.

Code:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>

<head>
<title>Test</title>
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>

<body background="back.gif">
<!-- Vanaf hier kunnen we aan onze pagina beginnen. -->

<h1>Dit is een testkopje</h1>
<br>
<p>Hier kunnen we nu dus allemaal onzin gaan typen om het straks te testen. Dit is btw een paragraaf.</p>

<blockquote>Dit is een blockquote.</blockquote>

<p>Dit is een pre-formatted stuk code:</p>

<pre>
Pre formatted stuk code! : )
</pre>

<h2>Dit is kopje twee</h2>
<p>Zoals je kunt zien is deze iets kleiner. h1 gebruik ik altijd voor de titel h2 voor de rest.</p>

<h2>Your turn!</h2>
<p>Nu is het aan jou om een stuk code proberen te maken!</p>

</body>
</html>

Ga je gang en probeer er zelf een te maken. Indien je een uitgebreide helpfile wilt, moet je er minimaal 3 maken. Ook al staan er maar twee woorden in, je moet minimaal 3 html bestanden hebben. Het is wel belangrijk dat je de pagina die je als eerst wilt (als hoofdpagina dus) als eerst maakt! Noem deze 'index.htm'. Vergeet ze niet allemaal op te slaan! Nu heb je (wellicht je eerste) eigen stuk html code geschreven! Indien je geen uitgebreide versie wilt maken, kun je nu door naar hoofdstuk 4.

Hier nog een paar voorbeelden hoe zo'n pagina eruit kan zien:Help file uitbreiden
3.1 Een Index maken
Om een Index te maken klik je op 'New' en selecteer je Index. Hiermee kunnen we een index maken waarin we met allemaal sleutelwoorden kunnen verwijzen naar bepaalde documenten. Het is optioneel om dit te maken!

Er verschijnt een leeg schermpje met een taakbalk aan de zijkant. We gaan nu handmatig allemaal keywoorden toevoegen die wij handig vinden. Klik hiervoor op het sleuteltje in de taakbalk. Noem het keyword zoals je wilt, ik noem het even 'Test'. Onder deze naam vinden we hem straks terug in onze index pagina. We gaan hem laten linken naar onze hoofdpagina.

Klik hiervoor op 'Add..' onder het balkje waar je het keyword in hebt gevuld. Nu moeten we hem laten linken naar onze pagina. Dit doen we door de het path in te vullen naar het bestand. Het is belangrijk dat je dit handmatig doet en niet via 'Browse..'. Hiermee werkt hij namelijk af en toe niet. Dus voeg bij path dit in: 'html files\index.html' (Of gebruik Browse en vervang het eerste gedeelte door 'html files\'). Vul vervolgens een titel onder 'Title or Path' in, die overeenkomt met de titel van de html pagina ('Test' in ons geval). Klik 2x op OK en sla hem op als 'test.hhk'.


3.2 Een Table of Contents maken
Een table of contents is eigenlijk een must bij grotere helpbestanden. Dit is het overzicht (ook vaak verdeeld in mappen) links van de helpfile. Dit werkt redelijk hetzelfde om te maken als de index, alleen is dit vele male nuttiger en belangrijker. Om mijn armen en mijn ergernissen aan Word te besparen kort ik Table of Contents voortaan even af met TOC.

Klik weer op 'New' en maak een TOC aan. Hierin gaan we verschillende hoofdstukken en pagina's aanmaken. Voordat we pagina's en hoofdstukken gaan toevoegen, wil ik je wijzen op de iconen van de mapjes en pagina's. Om in de GameMaker-style te blijven (maar ik vind dit persoonlijk ook gewoon mooier) gaan we naar 'TOC Properties'. Dit is het bovenste icoontje in de taakbalk. In deze eigenschappen vinken we 'Use folders instead of books' uit en drukken we op OK.

Je ziet nu een boekje en een papiertje staan. Het boekje dient om hoofdstukken aan te maken, het papiertje om een pagina toe te voegen. Ieder hoofdstuk heeft wel ook een pagina. Nu gaan we eerst onze hoofdpagina toevoegen (want die is het belangrijkst). Klik op het papiertje, klik op 'Add..', voeg bij URL weer 'html files\index.html' in en klik op OK. Voeg nu de titel in van de pagina (let op dat deze overeenkomt met de titel van je HTML pagina, dus wat je gedefinieerd hebt tussen de title-tag). En klik op OK.

Hoofdstukken maak je op dezelfde manier aan, dus voeg nu en van je andere html pagina's (die ik eerder zei dat je die moest maken) toe als hoofdstukinleider. Als er gevraagd wordt of je hem in het begin van de TOC wilt plaatsen klik je 'NO'. Voeg nu ook de derde toe als pagina. Deze gaan we zo maken dat hij onder het hoofdstuk valt dat we hiervoor gemaakt hebben. Waarschijnlijk is hij al zo geplaatst dat hij onder het hoofdstuk valt. Wil je dit niet of is dit niet het geval kun je altijd de pijltjes naar links en rechts gebruiken (die in de taakbalk). Ook kun je de pijltjes naar boven en naar beneden gebruiken om je pagina te verschuiven.

Sla nu ook de TOC op in de hoofdmap als 'test.hhc'. En de TOC is ook klaar.

Screenshot om eventueel nog te verduidelijken:

Klik voor de volledige weergave.


3.3 Hyperlinks en afbeeldingen invoegen
Om je HTML pagina's nog geavanceerder te maken kun je er ook hyperlinks naar andere pagina's en afbeeldingen in plaatsen. Als je een afbeelding wilt gebruiken zorg je er eerst voor dat deze in de afbeelding map staat. Vervolgens kunnen we hem in ons document gebruiken met de tag <img> hierbij moeten we alleen wel een link vermelden. Dit doen we zo:
<img scr="images\afbeelding.jpg">

Om een hyperlink toe te voegen gebruiken we de a tag (staat voor 'anchor' = anker). Hiermee kunnen we hyperlinken naar een ander html document. Dit doen we door het attribuut href toe te voegen (wat stond voor reference). Dit gebruiken we dan zo:
<a href="documentnaam.htm">Dit is een hyperlink.</a>
Compilen
4.1 Helpbestand project
Nu we alle onderdelen als het goed is naar ons zin hebben gemaakt, is het tijd om de hele boel bij elkaar te gooien. Vergeet niet eerst alles op te slaan. Klik vervolgens '->File->Close All' en klik op 'New'. Klik nu op de bovenste optie: Project.

Nu zal zich een wizard openen die het grootste samenvoeg werk voor ons gaat doen. Klik op next, want we willen geen bestaand project converten. Voeg nu de titel van je helpfile in. Dit kun je overigens wel gewoon met 'Browse..' doen. Klik weer op next. Vink nu -mits je de uitgebreide versie hebt gemaakt- alle hokjes aan en anders alleen de onderste. Geef aan waar je alles hebt opgeslagen (dus gewoon in de hoofdmap) en klik op next. Bij HTML files klik je op 'Add..' en voeg je de/het html bestand(en) toe. Als je veel html bestanden hebt kun je gewoon naar je map gaan 'html files' de bovenste aanklikken, vervolgens helemaal naar beneden scrollen en terwijl je shift indrukt de onderste aanklikken. Hiermee selecteer je in ťťn keer alles. Klik dan op Finish.

Nu heb je het project compleet. Sla het nu op als 'Test.hhp'.


4.2 Compile je help file
Nu moeten we er alleen nog een helpfile van weten te maken. Net zoals bij GameMaker 'create executable' kun je heel simpel je project compilen. Bij dit proces wordt je uiteindelijke help file gemaakt.

Controleer nu eerst of het 'Default Topic' wel goed staat op 'html files\index.html' als dit allemaal klopt (controleer ook nog even de index en de TOC) en of de URL van de Compiled File wel naar je zin is. Zo ja?, klik je op '->File->Compile..'. Vink voor de zekerheid 'Save all files before compiling' aan en de 'Automaticly display compiled help file when done' blijkt bij mij niet te werken, maar ik heb hem standaard aangevinkt. Klik dan op 'Compile' en je help file wordt voor je gemaakt!:D
Slotwoord
Ik ga er nog aan toe voegen hoe je de titel van het help bestand (die ook in het balkje bovenin staat) kunt aanpassen en zal kijken wat voor features ik nog meer kan vinden om eraan toe te voegen.

Heb je ideeŽn, fouten gevonden, opmerkingen of vragen? Post het hier!

Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad en dat er in de toekomst meer games, programma's, extensies en DLL's zullen verschijnen mťt een helpfile.


Met dank aan Mark Overmars.

Christiaan Holleboom.

« Laatste verandering: 21 Februari 2011, 12:27:47 door Matrebatre »

Naar boven Gelogd

Maarten Baert
Forumbeheerder


Offline Offline

Berichten: 4942

Gelieve quote te gebruiken als je PMs beantwoordt.


WWW
« Antwoord #1 Gepost op: 28 April 2010, 11:15:48 »

Strikt genomen gaat het niet over Game Maker, maar ik denk dat dit wel zeer handig zal zijn voor iedereen die extensions maakt, dus het past hier wel.


Naar boven Gelogd

eties
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 29

TV Productions: Games, websites and more


WWW
« Antwoord #2 Gepost op: 28 April 2010, 14:16:42 »

Zekers een goede tut.
ik wilde al een keer zo'n bestand maken, maar heb er niet meer echt naar gezocht. Engel
Fijn dat er een tut over is!  Blij

btw. nog een nederlandse tut over html

« Laatste verandering: 28 April 2010, 20:18:34 door eties »

Naar boven Gelogd

turbodevin
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 267

Rambo in de Rimboe


WWW
« Antwoord #3 Gepost op: 21 Oktober 2010, 18:21:40 »

hoe kun je een helpfile toevoegen aan de helpfile van game maker
ik heb er een gedownload en wil deze aan de standaard toevoegen

mvg devin


Naar boven Gelogd

ChrisCompany
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 1412


WWW
« Antwoord #4 Gepost op: 2 Februari 2011, 18:20:13 »

Het kan wel. Met HTML Help Workshop kan je ook een project decompilen.

Als je dus dingen toe wilt voegen moet je eerst de helpfile van Mark Overmars decompilen en vervolgens het project opnieuw, alleen dan met jouw toegevoegde pagina's weer compilen.

Ik denk echter alleen niet dat dit echt de bedoeling is (zoals vaak het geval is bij Decompilen), dus geef ik geen verdere uitleg.


Naar boven Gelogd

ChrisCompany
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 1412


WWW
« Antwoord #5 Gepost op: 3 Februari 2011, 16:49:09 »

Moderatie: Ik heb hierboven een offtopic discussie verwijderd. Je mag discussiŽren over of iets al dan niet legaal is, maar zorg dan wel dat je bericht onderbouwd is. Niemand heeft iets aan een 'eigen interpretatie' van de copyrightwetten. Dit bericht heb ik laten staan omdat het in tegenstelling tot de andere berichten wel goed onderbouwd is.

Het is schending van het auteursrecht als je het doet en als iemand hem vertelt hoe het moet is hij bij de wet strafbaar.
Ik ben benieuwd wat je bronnen zijn.

Decompilen van help files is volledig legaal en mits anders aangegeven, is het in andere gevallen ook legaal. Decompilen is niet per direct hetzelfde als schending van auteursrecht. Bij een helpfile zal het schenden van het auteursrecht vooral gaan om de inhoud en niet op de manier hoe die inhoud 'geporgrammeerd' (lees: in HTML opgebouwd) is. Dus maak het niet uit als je een project decompiled, want de inhoud is ook zonder decompilen al zichtbaar.

Zolang je je aan de copyright voorwaarden houdt en de licentieovereenkomsten niet schendt zijn alle vormen van reverse engineering (dus zo ook decompilen) legaal. Als jij echter aangeeft in je game of programma etc. dat 'niemand toestemming heeft jouw spel te decompilen, reverse engineeren of op wat voor manier dan ook aan te passen' dan maakt iedereen die dat wel doet per direct inbreuk op je auteursrecht omdat jij specifiek hebt aangegeven dat niemand hier toestemming voor heeft.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Disassembler
http://nl.wikipedia.org/wiki/Decompiler
http://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat

Quotes van wikipedia:
Citaat van: Wikipedia
Meestal wordt iedere vorm van decompilatie expliciet verboden in de licentieovereenkomst  als schending van de auteursrechten  (t.o.v. de programmeur).

Citaat van: Wikipedia
Reverse engineering is het onderzoeken van een product (meestal een stuk software of een communicatieprotocol) om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het product probeert te voldoen, of om de precieze interne werking ervan te achterhalen. Dit doet men mogelijk (maar zeker niet uitsluitend) met het doel een concurrerend product te ontwerpen.

...

Reverse engineering is een legale manier van ontwikkelen, maar dient (vaak) te gebeuren onder strikte juridische voorwaarden. Zo moet een ingenieur die geen kennis heeft van het origineel, aan de hand van instructies, gemaakt door de partij die reverse engineering heeft toegepast, het product in elkaar zetten.


Citaat van: Wikipedia
Auteursrecht is het exclusieve, dat wil zeggen anderen uitsluitende, recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Hieronder valt onder andere het recht om kopieŽn en reproducties van het werk te maken, te verkopen of om van dit werk afgeleide producten te maken en het werk publiekelijk tentoon te stellen.

Citaat van: Wikipedia
Het auteursrecht ontstaat van rechtswege. Men hoeft niets te deponeren of te registreren.


KORTOM:
Zolang je je aan de copyright voorwaarden houdt en de licentieovereenkomsten niet schendt zijn alle vormen van reverse engineering (dus zo ook decompilen) legaal. Als jij echter aangeeft in je game of programma etc. dat 'niemand toestemming heeft jouw spel te decompilen, reverse engineeren of op wat voor manier dan ook aan te passen' dan maakt iedereen die dat wel doet per direct inbreuk op je auteursrecht omdat jij specifiek hebt aangegeven dat niemand hier toestemming voor heeft.

@ mbeentjes
Bovendien is kwaadaardige doeleinden een nogal subjectief (lees: niet feitelijk te meten) begrip. Zoals je weet kun je alleen opgepakt worden op feitelijke misdrijven. Het decompilen van IE is illegaal omdat in de gebruikersovereenkomst vermeldt staat dat je dat niet mag doen. Niet omdat 'decompilen met kwaadaardige bedoelingen' zoals jij het noemt verboden is.


Oh en mocht je nog een kopie van mijn antwoord willen van een andere site:
Citaat
Vraag: Hoe legaal is het reverse engineeren van software? Mag ik bijvoorbeeld proberen te achterhalen hoe software werkt, of zelfs daarvan de functionaliteit veranderen?

Antwoord: Het reverse engineeren van software is onder omstandigheden legaal. Software is beschermd door het auteursrecht, en het bewerken (wijzigen, aanpassen en uitbreiden daarvan) wordt gezien als een vorm van verveelvoudigen. Je hebt daar normaal dus toestemming voor nodig van de rechthebbende.
http://www.security.nl/artikel/33214/Juridische_vraag%3A_Hoe_legaal_is_reverse_engineeren%3F.html

« Laatste verandering: 7 Februari 2011, 11:14:17 door Matrebatre »

Naar boven Gelogd

Maartenz
Gebruiker


Offline Offline

Berichten: 3423

nopenope


« Antwoord #6 Gepost op: 5 Februari 2011, 17:57:01 »

Ik kan al heel wat HTML dus het was niet zo moeilijk alleen die css file van Game Maker had ik niet.
Ik heb mijn tutorial "Menu in maar 1 object" nu in een help bestand gezet Gemoedelijk
Bekijk hem hier:
http://maartensgames.net84.net/index/gmtuts/tutorial1.html


nopenopenopenopenope
Naar boven Gelogd

Advertenties
« vorige volgende »
Pagina's: [1]
Print


Topic Informatie
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ga naar:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
www.game-maker.nl © 2003-2020 Nederlandse Game Maker Community