game maker
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Home Info Forums Help
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
+  Forums
|-+  Algemeen
| |-+  De Community
| | |-+  Hoe gebruik ik de zoekfunctie?
Pagina's: [1]
« vorige volgende »
Print
Advertenties

Erik Leppen
Forumbeheerder


Offline Offline

Berichten: 9655


WWW
« Gepost op: 8 September 2007, 22:33:56 »

Sinds de forumupdate van zomer 2007 is de forumsoftware veranderd naar SMF. Daarmee is ook de zoekfunctie vernieuwd. Even een uitleg van de mogelijkheden van deze nieuwe zoekfunctie, in de hoop dat mensen deze tot hun volle kracht kunnen gebruiken. Open de zoekfunctie in een ander venster zodat je kan "meekijken" met wat er wordt besproken.

Zoek naar: Zoektermen
De zoekfunctie zoekt naar topics en berichten die in de berichttekst de woorden bevatten die je hier opgeeft. Geef hier dus woorden op die te maken hebben met waar je naar zoekt. Bedenk dus wat de kernwoorden zijn, die anderen zouden hebben gebruikt als ze iets zouden vertellen over het onderwerp waar jij iets over zoekt. Vaak zijn dat de zelfstandige naamwoorden in je vraag (bijvoorbeeld: sprites, timeline, particle, snelheid, kogel, tijd, ...), bij een vraag over Game Maker de handeling die je wil laten uitvoeren (schieten, wachten, naar room gaan, springen) en eventueel het speltype (platform, 3D). Probeer dus dat soort woorden in te voeren. Het is in een zoekfunctie handig om samenstellingen los te schrijven, ook al horen die in het Nederlands aan elkaar, omdat als je ze los schrijft, de zoekfunctie zoekt naar beide woorden. Voorbeeld: de zoektermen muziek programma geven topics waar beide woorden in voorkomen en daar zit allicht een topic bij die je een programma geeft waarin je muziek kan maken, een muziekprogramma dus. Als je zoekt en je krijgt resultaten die niet van toepassing lijken, probeer dan een extra zoekterm toe te voegen. Krijg je geen of heel weinig resultaten, haal eens een zoekterm weg of hernoem een term. Wil jij het belangrijkste personage in je spel vaak poppetje noemen, noemt iemand anders 't vaker character. Probeer de naam te kiezen die veel mensen gebruiken, dan krijg je meer resultaten. Wil jij alles in het Nederlands, bijvoorbeeld bij snelheid, schrijven anderen misschien wel vaker speed. Probeer deze ook eens.

Zoek naar: Alle/enige zoektermen?
Hier kun je kiezen of je wil dat álle zoektermen die je opgeeft ook moeten voorkomen in je antwoord, of dat je tevreden bent met een deel. Je kan bijvoorbeeld als je niet weet of iemand vaak poppetje of character schrijft, gewoon maar allebei opgeven en dan kiezen voor de optie dat één of meer zoektermen moeten overeenkomen. Misschien krijg je nu betere resultaten.

Door gebruiker
Kan je je een post herinneren door een zeker iemand geschreven, dan kun je de naam of een deel ervan hier invullen. Zoek je games gemaakt door een zeker iemand, vul dan de naam van die iemand hier in, of een deel ervan. Gebruik een asterisk (*) als jokerteken (dus als je een deel invult, begin en eindig die dan met een asterisk.

Toon resultaten als berichten
Normaal worden resultaten als topics weergegeven. Het kan zijn echter dat je zoekt naar iets dat blijkt in een topic te staan van 20 pagina's lang. Je hebt geen zin om al die pagina's te bekijken, je wil gewoon het bewuste bericht zien. Kies dan voor Toon resultaten als berichten om het bericht weer te geven waar de zoektermen in voorkwamen. Zo word je directer naar de bron van informatie gestuurd.

Zoek alleen op onderwerp
Normaal wordt alleen de inhoud van berichten meegenomen in de zoekactie. Wil je zoeken op de topictitel, kies dan voor Zoek alleen op onderwerp.

Berichtouderdom
Wil je geen oude informatie? Zorg dan dat je alleen zoekt in recente berichten, door het maximaal aantal dagen (standaard 9.999) te verlagen naar bijvoorbeeld 30 (je zoekt dan in berichten van de laatste maand). Weet je nog dat het topic dat je zocht oud was? Verhoog dan de ondergrens (standaard 0) naar een hogere waarde.

Zoekvolgorde
Wil je alleen grote topics, die uitleggen wat je wil, of wil je niet te veel lezen en dus alleen kleine topics vinden? Of wil je gewoon de nieuwe resultaten bovenaan of juist de oude? Je kan hier de volgorde instellen waarop de zoekresultaten worden gesorteerd. Standaard is met de meest relevante resultaten te beginnen, dat zijn de resultaten waar het meeste zoektermen in voorkomen, en die dus de grootste kans hebben om over het onderwerp te gaan dat jij zoekt.

Kies een board waar je in wilt zoeken, of selecteer alle boards
Dit is een heel handige nieuwe mogelijkheid. Dit is een uitklapmenu dat standaard is ingeklapt, het staat dan op "selecteer alle boards". Eronder staat "vink alles aan", dit geeft het hele forum aan, je zoekt dus op het hele forum. Normaal zoek je dus automatisch op het hele forum. Je kan dit menu uitklappen door te klikken op de tekst "Kies een board waar je in wilt zoeken, of selecteer alle boards". Je kan dan elk board apart aan- en uitzetten. Wil je iets vragen over Game Maker, dan kun je het Resources forum wel uitzetten, maar zoek je iets over Mark Overmars, dan kun je de Beginners en Gevorderden wel uitzetten. Soms kun je zelfs alles uitzetten behalve één board. Klik dan éérst op "vink alles aan", zodat je dit uitvinkt. Alle boards worden dan uitgevinkt. Vink dat ene board aan en je zoekt alleen in dat board. Bijvoorbeeld als je alleen iets wil weten over game design of alleen expert discussies wil lezen, of alleen naar resources wil zoeken. Voorbeeld: je biedt je aan om muziek te maken, je kan dan zoeken naar de zoektermen muziek nodig en alleen zoeken in Resources. Zo streep je zelf al een deel van het forum weg waarvan jij weet dat je toch niet vindt wat je zoekt, zodat deze onnodige dingen niet meer tussen de resultaten staan en je zo dus veel eerder vindt wat je zoekt.

Samenvatting
Het belangrijkste in goed zoeken is dus
  • Kies goede zoektermen: wat is het belangrijkste in je vraag?
  • Je hoeft niet altijd overal te zoeken: schakel boards uit die je toch niet verder helpen
  • Probeer meer dan één keer: lukt het niet, verander iets
  • Niet vergeten!

Moderatie, mei 2010: omdat er mensen zijn die in open topics reageren omdat het kan, is de topic nu gesloten voor reacties. Dat is jammer voor mensen met zinvolle vragen, maar het scheelt het moderatieteam weer tijd. Dus, heb je vragen over de zoekfunctie, stel ze dan per PB.

« Laatste verandering: 21 Mei 2010, 21:49:42 door Erik Leppen »

Naar boven Gelogd

Advertenties
« vorige volgende »
Pagina's: [1]
Print


Topic Informatie
0 geregistreerde leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ga naar:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
www.game-maker.nl © 2003-2023 Nederlandse Game Maker Community