Nederlandse Game Maker Community

Algemeen => De Community => Topic gestart door: lucb1e op 4 Maart 2011, 22:59:10Titel: De zoekfunctie gebruiken
Bericht door: lucb1e op 4 Maart 2011, 22:59:10
De zoekfunctie gebruiken - praktische handleiding
Ik zal hieronder kort twee manieren uitleggen hoe de zoekfunctie op de site gebruikt kan worden.

Allereerst, controleer of je ingelogd bent. Als je dit niet zeker weet, controleer of bovenaan de pagina zoiets staat:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/ingelogd.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/ingelogd.PNG)

Indien je niet ingelogd bent zie je in het menu een link staan om te registreren op het forum. Zonder registratie is het niet mogelijk gebruik te maken van de zoekfunctie, dus ik raad je aan dit te doen.
Er is zonder registratie nog een andere mogelijkheid: een zoekmachine gebruiken en als website alleen game-maker.nl opgeven. Klik hier (http://google.nl/search?q=site:game-maker.nl/forums %3Czoekterm%3E) om een voorbeeld daarvan te zien.

Na het inloggen heb je twee mogelijkheden.
Eerste mogelijkheid
Als je ongeveer weet waar het topic waarschijnlijk staat kun je het zoekvak in een board gebruiken. Deze afbeelding helpt misschien hierbij:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/boards.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/boards.PNG)
Dit zijn de drie boards die je meestal moet hebben om een antwoord te vinden. Wanneer je de overige moet hebben is meestal wel duidelijk door hun naam.

Klik op het board waarin je wil zoeken.

Je krijgt de inhoud van het board te zien. Rechtsbovenaan staat een zoekvak:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/boardzoekvak.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/boardzoekvak.PNG)
Hierin kun je uiteraard je zoekopdracht typen, en zodra je vervolgens op zoeken klikt zal er direct gezocht worden in alle topics binnen dat board.

Tweede mogelijkheid
Als je meer algemeen tussen de vragen en antwoorden wil zoeken op het forum kun je de zoekpagina gebruiken. Deze vindt je boven in de menubalk:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie.PNG)

Vervolgens gaan we alleen zoeken in de vraag en antwoord boards (subforums), hiervoor gebruik ik meestal de volgende manier.

Vink Vink alles aan onderaan de zoekpagina uit:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_vinkallesaf.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_vinkallesaf.PNG)

Klap de opties uit via het pijltje:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_gaaanvinken.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_gaaanvinken.PNG)

En selecteer de boards waarin we willen zoeken:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_vinkaan.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_vinkaan.PNG)
Opmerking: je hoeft niet precies te doen wat hier staat als je bijvoorbeeld liever alleen bij beginners zoekt hè. Het is even een voorbeeld.

Vul de zoekterm in, en klik op de zoek-knop:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_zoek.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_zoek.PNG)

Als erg veel resultaten krijgt is het misschien handig om alleen op topictitel te zoeken. Voer de stappen hierboven opnieuw uit, of als je de resultatenpagina nog open hebt kun je ook op de vorige-knop in je browser klikken. Vink vervolgens 'Zoek alleen op onderwerp' aan:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekfunctie_zoekalleenoponderwerp.PNG)
En klik opnieuw op de zoekknop.

Resultatenpagina
De resultaten kunnen in het begin verwarrend zijn. Op deze afbeelding kun je zien waar je kan klikken om naar het resultaat van je zoekopdracht te gaan:
(http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekresultaten.PNG) (http://lucb1e.com/gm/tuts/static_upload/zoekfunctie/zoekresultaten.PNG)
Je komt vrijwel nooit bij de eerste bericht in het topic uit (en hier is ook geen optie voor), dus meestal val je er midden in. Soms is dit handig omdat daar het antwoord ook staat, maar soms moet je even naar boven te scrollen of zelfs naar de eerste pagina van het topic gaan.


Voor meer informatie over werking van bepaalde opties, zie dit topic door Erik Leppen (http://www.game-maker.nl/forums/topic,18813) of deze helppagina (http://www.game-maker.nl/forums/action,help/page,searching).


www.game-maker.nl © 2003, 2007 Nederlandse Game Maker Community